Öğretim sürecinde yaşanan genel bir eksiklik öğrencilere anlık geri-bildirim (feedback) verilmemesidir. Geleneksel bir sınıf ortamında, öğretmen bir soru sorduğunda bir grup öğrenci parmak kaldırır. Parmak kaldıran öğrenciler ya sorunun cevabını çok iyi biliyorlar, ya da kendilerini ifade etmek konusunda cesareti olan öğrencilerdir. Peki ya diğer öğrenciler? Onların arasında da “hiimmm, cevap bu olabilir, şu da olabilir...” diye düşünen ya da “Simdi biri kalkıp söyler, ben söylemesem de olur...” ya da “ben parmak kaldırsam da, öğretmenim beni görmez...” gibi düşünen öğrencilerimiz olabilir.
Çalıştığım kurumun, “Öğretmeyi Geliştirme Merkezinde”, “geri-bildirim vermeyi, tüm öğrencileri uyanık tutmayı ve etkin katılımı nasıl sağlayabiliriz?” sorusunu tartışırken, sohbetimize ortak olan felsefe profesörü sınav kâğıdı okumanın yoruculuğundan ve çok zaman aldığından bahsedince, ITDP (Instructional Technology Development Program) bölümü olarak, neler yapılabileceğini hocamızla ayrıca bir toplantı yaparak gözden geçirdik. 250 adet i>Clicker için sipariş verdik ve bir kaç gün içinde ilk uygulama başlamış oldu. Bu sürecin bir ihtiyaçtan doğmuş olması motivasyonumuzu iki kat arttırdı. Kalabalık sınıflarda öğretimin kalitesi her zaman sorgulanmıştır: Öğrencilere ulaşmak, onların farkına varmak, sizi dinlediklerini anlamak ve öğrencilere anında geri bildirim vermek, ara değerlendirme yapmak, yapılan kısa sınavların kaydını tutmak, sınıfın genel durumunu anında grafik üzerinde görmek ve tüm bunları çok kalabalık sınıflarda yapmak! Üstelik kabalık sınıflar derken, 90+ sınıf mevcudu olan, amfilerde işlenen derslerden bahsediyorum. Yüksek öğrenimden K-12’ye, yetişkin eğitiminden iş hayatındaki profesyonel kullanımına kadar, “i>Clicker” araçları tam da bu noktada bizlerin arayışına cevap oldu. Katılımı aktifleştiren ve öğretim sürecini eğlenceli bir etkinliğe dönüştüren uygulamada 98 öğrenci ve 3 felsefe profesörüne öğretim teknoloğu olarak benim liderlik ettiğim çalışmanın notlarını öncelikle kullandığımız sistem hakkında bilgi vererek paylaşmak istiyorum. Teknik Bilgiler i>Clicker Teknolojisi ya da “Classroom Response System” ya da anılan başka isimle “The i>Clicker Audience Response System” araçlarını sınıfınızda kullanmak için neler gerekli:
Öğrenciler için i>Clicker...> sınıftaki öğrenci ya da katılımcı sayınıza göre i>Clicker sayısını düzenleyin. Öğrencilere cihazları verin ve cihazların ilgili web sayfasından ya da kullanıcı el kitabında yönlendirildiği adresten, dersinize kayıt olmalarını sağlayın. Bu adreste öğrenciler okul numaraları ve diğer önemli bilgilerle öğretmenin veri sistemine kayıt olacaklar. Öğrencilerin bundan sonra yapması gereken, cihazları sınıfta yanlarında bulundurmak, sınav sırasında soruları cevaplamak için uygun seçenekleri cihaz üzerinden tıklamak... Tabi bir de cihazları kaybetmemeleri gerekiyor. Bizim çözümümüz, öğrencilerin kaybettikleri cihazın yerine yenisi almaları oldu! Gerçekten etkili... Öğretmenlerin kullandığı i>Clicker...> Öğretmen tarafından kullanılacak i<Clicker, alıcıya dersin barkodu ile tanımlanmalıdır. Bu tanımlama işlemini yapmadan önce, kullanılacak bilgisayarın işletim sistemine göre gerekli güncel yazılım USB içinde geliyor. Ancak, önerim internet üzerinden güncel yazılımı takip etmeniz ve USB üzerinden çalıştırmanızdır. Öğretmen i>Clicker’i ile sunumu yönlendirip, duraklatıp, sınav yapabilirsiniz. Bu sayede, kürsüde ya da beyaz perdenin önünde beklemeniz gerekmiyor! Öğrencilerin yakınlarına gidebilir, onlarla daha yakın iletişime geçtiğinizi hissettirebilirsiniz. Her soru için sınıfın başarı grafiğini anında görüntüleyip, doğru cevabı seçebilir ve sınıfla paylaşabilirsiniz. i<Clicker teknolojisini Uygulamaya Başlarken Bunlara Dikkat Edin:
Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim, sorularınızı ve görüşlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin :).
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
FollowAuthorArchives
October 2020
Categories
All
|